192.rs
Više stotina prosvetara iz Vojvodine protestovalo je u centru Novog Sada, ispred zgrade Banovine.

Okupljanje je bilo deo današnjeg štrajka uz prekid nastave u velikom broju škola, kako u Novom Sadu i Vojvodini, tako i u ostatku Srbije.

Oni su najavili da je današnji štrajk upozorenje nadležnim organima i pozvali da se ispune njihovi zahtevi, među kojima su povećanje plata i poboljšanje uslova rada.

Vladi je dat rok do 2. oktobra za ispunjenje uslova, u suprotnom će ponovo stupiti u štrajk.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Više sindikata prosvetnih radnika ranije nije prihvatilo predlog Vlade o povećanju plata od januara za 12 odsto. Više govornika je ponovilo da je ponuda da se samo nastavnicima poveća zarada za 12 procenata, a nenastavnom osoblju za 8 procenata, ponižavajuća. Podsetili su da nenastavno osoblje već radi za minimalnu platu.

Sindikati traže da početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Srbije, bude izjednačena sa prosečnom zaradom u Srbiji i da povećanje bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

Takođe, sindikati zahtevaju da se predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojima se traže strože kazne za napade na nastavnike, nađu na javnoj raspravi i budu usvojene u Skupštini po hitnom postupku.

Još jedan zahtev je da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Na protest su pozvali Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS “Nezavisnost” i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

192.rs

Pročitajte više vesti

Ivica Iliev novi sportski direktor Partizana

ZLF: Plate prosvetnih radnika moraju biti izjednačene sa prosekom

Inđija: Zaplenjeno 12 kilograma marihuane

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare