192.rs
Novosadskim studentima, pretežno sa Filozofskog fakulteta, radnici obezbeđenja, pretežno obučeni u crno, nisu dozvolili jutros da uđu u zgradu Rektorata i provere da li se unutra održavaju izbori za parlament Filozofskog fakulteta.

Studenti su za 192.rs ispričali da su imali informaciju da će se danas održati više puta odlagani izbori, uglavnom jer su ih studenti blokirali, nezadovoljni time što postoji samo jedna lista i što niko drugi ne može da se kandiduje.

Da se izbori možda i održavaju, iako zvanično nigde nije bilo obaveštenja, nagoveštavalo je i to što je čitaonica zatvorena i u njoj se nalaze dve glasačke kutije.

Kada su studenti pokušali da uđu na glavni ulaz, a potom i na sporedne, naišli su na zaključana vrata, a u pokušaju da dobiju neki odgovor od radnika obezbeđenja, rečeno im je da studenti ne mogu unutra.

Predstavnici neformalne studentske organizacije “Stav” pokušali su i da kao studenti Novosadskog univerziteta uđu u čitaonicu u okviru Rektorata, ali ni to im nije dozvoljeno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Kako su za 192.rs ispričali studenti, ovo obezbeđenje koje se sada nalazi u zgradi Rektorata je novo, a ljudi u crnom, uglavnom kratko ošišani i nabildovani, do sada nisu tu radili.

Studenti misle da je novo obezbeđenje dovedeno zbog njih, jer ih prethodno obezbeđenje nije uspelo sprečiti u tome da uđu i blokiraju glasanje.

Podsetimo, studenti su već nekoliko puta uspevali da prekinu izbore za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Rektoratu, pošto, kako su naveli iz “STAV-a”, izbori nisu legitimni jer Statut fakulteta i pravilnici podrazumevaju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi.

Takođe, dok je bilo pokušaja glasanja na Filozofskom fakultetu, to su prekidali jer zahtevaju ukidanje obaveze, propisane Pravilnikom o sprovođenju izbora za parlament, koja se tiče preuzimanja obrasca od izborne komisije prilikom pružanja podrške kandidaturi neformalne grupe.

Glavni problem je što je rukovodstvo Studentskog parlamenta promenilo pravilnik, te je sada potrebno prikupiti 500 potpisa podrške, što je 10% od broja studenata ovog fakulteta. Pobunjeni studenti kažu da bi možda i prikupili te potpise obilazeći fakultet, ali problem je što, prema pravilniku, svako treba posebno da preuzme i popuni formular podrške, što je organizaciono skoro nemoguće izvesti. Zbog ovakvog pravilnika kandiduje se samo lista Saveza studenata.

192.rs

Pročitajte više vesti

Danas hladno i oblačno sa mestimičnom kišom

Jovanović: Potrebna korenita promena kosovske politike

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare