Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Očekuje se da će nova runda finansiranja OpenAI-a doći u obliku konvertibilnih novčanica, prema izvorima sa direktnim saznanjima o ovom pitanju, koji su rekli da će njegova procena od 150 milijardi dolara zavisiti od toga da li proizvođač ChatGPT-a može da promeni svoju kompanijsku strukturu i uklanjanje ograničenja profita za investitore.

Detalji uslova finansiranja od 6,5 milijardi dolara, koji ranije nisu objavljeni, pokazuju koliko je OpenAI, najvredniji AI startup na svetu, došao od neprofitne organizacije zasnovane na istraživanju i strukturnih promena koje je spremna da učini da privuče još više investicija za finansiranje svoje skupe potrage za veštačkom opštom inteligencijom (AGI), ili AI koja prevazilazi ljudsku inteligenciju.

Ova runda finansiranja je imala veliku potražnju investitora i mogla bi da bude završena u naredne dve nedelje, s obzirom na brz rast prihoda OpenAI-a, dodaju izvori.

Postojeći investitori kao što su Thrive Capital, Khosla Ventures, kao i Microsoft (MSFT.O), Nvidiju (NVDA.O) i Apple (AAPL.O), otvaraju nove karte jer planiraju da investiraju. Sekuoia Capital je takođe u pregovorima da se vrati kao investitor.

Ukoliko restrukturiranje bude neuspešno, OpenAI bi morao da ponovo pregovara o proceni vrednosti sa investitorima po kojoj će njihove akcije biti konvertovane, verovatno u manjem broju, rekli su izvori Rojtersu, koji su zatražili anonimnost da bi razgovarali o privatnim stvarima.

Upitan o finansiranju i potencijalnim promenama, OpenAI je u izjavi rekao da ostaje fokusiran na izgradnju veštačke inteligencije koja koristi svima dok radi sa svojim neprofitnim odborom.

„Neprofitna organizacija je srž naše misije i nastaviće da postoji“, rekao je portparol kompanije.

Uklanjanje ograničenja profita zahtevalo bi odobrenje OpenAI-ovog neprofitnog odbora, koji se sastoji od izvršnog direktora Sem Altmana, preduzetnika Breta Tejlora i još sedam članova.

Kompanija je takođe vodila razgovore sa advokatima o pretvaranju svoje neprofitne strukture u profitnu korporaciju, slično onome što koriste njeni rivali kao što su Anthropic i kAI, dodali su izvori, potvrđujući medijske izveštaje.

Nejasno je da li bi se mogle desiti takve fundamentalne korporativne strukturne promene. Uklanjanje ograničenja profita, koje je postavilo ograničenje na potencijalne prinose investitora u OpenAI-ovoj profitnoj podružnici, donelo bi ranim investitorima još veću pobedu.

Foto: Adeel Ahmed photos / Shutterstock.com

To bi takođe moglo da pokrene pitanja o upravljanju OpenAI-jem i odlasku od njegove neprofitne misije. OpenAI je rekao da je ograničenje postavljeno da bi ih „podstaknulo da istražuju, razvijaju i primenjuju AGI na način koji balansira komercijalnost sa bezbednošću i održivošću, umesto da se fokusira na čistu maksimizaciju profita“.

Laboratoriju za veštačku inteligenciju sa sedištem u San Francisku, osnovanu 2015. godine kao neprofitni istraživački projekat, sa ciljem izgradnje veštačke inteligencije za dobrobit čovečanstva, trenutno kontroliše neprofitna matična organizacija.

Ubrzao je svoje napore za komercijalizaciju prodajom usluga zasnovanih na pretplati kao što je ChatGPT potrošačima i preduzećima, koja sada imaju preko 200 miliona korisnika.

Postojeći investitori su dužni ograničiti ograničenje povraćaja ulaganja, s tim da se svi dodatni prinosi usmeravaju na neprofitne organizacije.

Povrati su bili ograničeni na 100 puta veći od uloženog, za investitore u prvoj rundi finansiranja OpenAI-a. „Očekujemo da će ovaj višestruki broj biti manji za buduće runde“, rekla je kompanija u postu na blogu iz 2019. sa detaljima o strukturi.

OpenAI je koristio ovaj model da prikupi više od 10 milijardi dolara poslednjih godina, a većina dolazi od Microsofta. Poslednji put je procenjena na 80 milijardi dolara u februaru na tenderu u kojoj je kompanija prodala postojeće akcije koje je vodio Thrive Capital.

(192.rs, Reuters)

Pročitajte više vesti

Ovo su zahtevi Srbije za izlazak iz krize na Kosovu: Hitni izbori, povratak policajaca, formiranje ZSO

Vučić: Uspostavićemo tužilaštvo koje će se baviti delima protiv Srba na Kosovu

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare