192.rs

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se u narednih deset dana očekuje veći porast nivoa Dunava.

Ovo upozorenje je usledilo nakon što u gornjem toku reke Dunav, usled obilnih padavina poslednjih dana, nivo vode raste sve više, stvarajući plavni talas uz porast nivoa od pola metra dnevno, pa i više.

U Srbiji je Dunav trenutno na niskom vodostaju, toliko da su negde isplivali sprudovi ili stari brodovi, ali će već početkom naredne nedelje početi da raste.

Tako je kod Bezdana Dunav trenutno na oko 60 cm, a već u utorak se očekuje da dostigne 200 cm i nastavi dalji rast. Kod Novog Sada je trenutno oko 80 cm, a u utorak će biti već oko 160 cm.

Sadašnje prognoze su da će vrh poplavnog talasa stići do Srbije krajem sledeće nedelje.

Za sada se čini da će nivo vode preći redovne granice odbrane od poplava u pojedinim delovima toka kroz Vojvodinu i uzvodno u Srbiji.

U međuvremenu, gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonji izdao je u petak upozorenje o poplavama drugog stepena za delove Dunava koji protiču kroz mađarsku prestonicu.

Očekuje se da će donji nasip Dunava u tom gradu biti zatvoren za saobraćaj od sledećeg ponedeljka, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, od ponoći će u toj zoni biti zabranjeno parkiranje, prenosi MTI.

Na osnovu prognoza Nacionalne vodostajne službe, očekuje se da će nivo Dunava dostići maksimum od oko osam metara u drugoj polovini sledeće nedelje.

192.rs/Tanjug

Pročitajte više vesti

Težak sudar na ulazu u Bačku Palanku

Ovo su zahtevi Srbije za izlazak iz krize na Kosovu: Hitni izbori, povratak policajaca, formiranje ZSO

Vučić: Uspostavićemo tužilaštvo koje će se baviti delima protiv Srba na Kosovu

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare