Foto: EPA-EFE/Pontus Lundahl SWEDEN OUT

Švedska će isporučiti Ukrajini 17. paket vojne pomoći u vrednosti od 4,6 milijardi švedskih kruna (443 miliona dolara), izjavio je danas švedski ministar odbrane Pal Jonson.

On je naveo da će novi paket pomoći uključivati municiju za borbena vozila pešadije, kao i nabavke koje bi omogućile transfer borbenih aviona Gripen u budućnosti, iako odluka o takvom transferu još nije doneta.

 

“Želimo da budemo u mogućnosti da prebacimo lovce Gripen u Ukrajinu u kasnijoj fazi”, naglasio je Jonson na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Bivši švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom u julu je najavio da je Švedska spremna da isporuči lovce Gripen u budućnosti, ali da to zavisi od odluke ukrajinske vlade.

“Ne radi se samo o nabavci aviona i obuci pilota. To su složeni sistemi, a implementacija dva od njih u isto vreme bila bi preteška. Ali to ne znači da Švedska nije otvorena za isporuku Gripena ako i kada se program F-16 završi, to je opet stvar Ukrajine, a ne švedske vlade”, rekao je on.

(Tanjug)

 

Pročitajte više vesti

Linta: Moramo se sećati 88 Srba stradalih u akciji hrvatske vojske “Medački džep”

Stopa samoubistava u Srbiji najviša u Severnobačkom okrugu

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare