Foto: Rio Tinto
Profesor Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Branimir Jovančićević izjavio je danas da je nemoguće da rudnik litijuma ne zatruje vodu u dolini Jadra, kako to tvrdi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Komentarišući tvrdnju predsednika Srbije Aleksandra Vučića “da će sve naše vode da budu čiste” i da “univerzitetski profesori brutalno lažu”, Jovančićević je agenciji Beta kazao da Vučić priča o nečemu u šta se uopšte ne razume.

Vučić želi da po svaku cenu otvori rudnik litijuma. Njegove izjave o rudniku su političke i nisu utemeljene na stvarnim činjenicama i geološkim saznanjima. Nemoguće je da rudnik litijuma ne zatruje vodu u dolini Jadra i to Vučić dobro zna, ali on priča priču koja njemu politički odgovara – ocenio je profesor.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi došlo do otvaranja rudnika litijuma, u regionu Jadra i šire bi došlo do žestokog udara na celokupnu životnu sredinu.

Posebno bi na udaru bila aluvijalna formacija podzemnih voda, jer rudnik podrazumeva otvaranje podzemnih kopova koje je teško kontrolisati, kao i transport ogromnih količina raznih hemikalija poput sumporne kiseline i natrijum-hidroksuda. U takvoj situaciji, sačuvati podzemne vode koje su na dubini od svega 5-10 metara je nemoguće – naglasio je Jovančićević.

Dodao je da mnogi hidrogeolozi ne smeju da Vučiću ukažu na štetne posledice eventualnog otvaranja rudnika litijuma.

Ovo je kao u Brozovo vreme, kada Titu niste smeli da kažete ništa što njemu nije po volji – ocenio je profesor Jovančićević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će narednih šest dana boraviti u lozničkoj kasarni, tokom kojih će organizovati razgovore s građanima, navodeći da će jedna od tema biti navodi o ugrožavanju reka u slučaju otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra.

Hoću da kažem našim ljudima da će sve naše vode i zemljište da budu sigurni, da će sve naše vode da budu čiste – rekao je Vučić.

On je naveo da su – neki spolja naredili jednu lukavu akciju – Uplašite ljude time što ćete da govorite o vodi, zato što je voda izvor života.

I onda oni bez ikakvog argumenta će da kažu da će biti zatrovani Jadar, Drina, Sava i Dunav, da nećemo da imamo vodu. Čak imate univerzitetske profesore, kojima dajemo ogromne pare, koji brutalno lažu – kazao je Vučić.

(Beta)

Pročitajte više vesti

TOP(LO) JE ZA KOPANJE

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare