Foto: A. Vasiljević

Srbija će intenzivirati održavanje svoje železničke infrastrukture uz novu podršku Svetske banke u iznosu od 65 miliona dolara.

Ovaj zajam predstavlja drugu tranšu Višefaznog programskog pristupa (MPA) za Projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji, kojim se ovoj zemlji pomaže da izgradi bezbedniji, efikasniji i klimatski prihvatljiviji železnički sektor, navodi se u saopštenju Svetske banke.

Srbija je u prethodnom periodu investirala značajna sredstva u proširenje svoje železničke mreže.

Prema procenama, do sada je uloženo više od 2,3 milijarde dolara, a nastavak investicija se predviđa i tokom narednih pet do šest godina, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, redovno održavanje železnice je od presudnog značaja da bi se očuvali rezultati obimnih javnih ulaganja, ali i osigurali kvalitet i bezbednost ovih ključnih usluga javnog prevoza.

“Cilj ove faze projekta je povećanje kapaciteta za kvalitetnije održavanje postojeće železničke infrastrukture, modernizacija objekata za održavanje na železnici i unapređenje upravljanja imovinom i planiranja”, rekao je direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, u ovoj etapi programa otvara se mogućnost i za veće učešće privatnog sektora u izgradnji intermodalnih objekata i veza na nivou “poslednjeg kilometra”`mreže.

Kao što je bio slučaj i sa Fazom 1 ove aktivnosti MPA,  novu fazu projekta jednakim iznosima sredstava zajednički sufinansiraju Svetska banka i Francuska agencija za razvoj, što odražava usaglašenost ključnih prioriteta ovih dveju institucija u oblastima poput zelenog saobraćaja i regionalnih integracija, zaključuje se u saopštenju.

(Politika)

 

Pročitajte više vesti

Crna Gora: Ukrajinci uhapšeni zbog prebijanja mornara trajekta

Šapić primio mlade uspešne matematičare: Grad Beograd je uvek tu za vas

Srdić: Trenutak nepažnje je dovoljan za nesreću sa tragičnim ishodom

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare