Foto: Tanjug

Testiranje sistema je započeto kao i obuka svih učesnika u realizaciji. Tako da će od 15. septembra svi građani koji koriste usluge mobilne telefonije dobijati SMS poruke o najavi ili pojavi opasnosti od elementarne nepogode, tehničko-tehnološke nesreće, poplava, zemljotresa, požara i svega onog što spada u vanredne situacije, kazao je Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova. Naime, Dačić, i Dejan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija potpisali su juče Sporazum o saradnji na prenosu hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće i kako je dogovoreno, primena ovog sistema počeće da funkcioniše 15. septembra.

„Reč je o jednoj novoj ideji koja inače postoji u mnogim zemljama na svetu, kao i o potrebi da se uspostave sve tehničke i pravne pretpostavke za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili neke tehničko-tehnološke nesreće. Potpisani sporazum inicira uspostavljanje sistema, što će u velikoj meri uticati na smanjenje rizika po živote i imovinu građana Republike Srbije”, kazao je Dačić.

Naglasio je da je, imajući u vidu objektivna ograničenja tradicionalnog sistema javnog uzbunjivanja, prepoznata potreba unapređenja kroz implementaciju sistema za upućivanje poruka korisnicima mobilnih telefona, putem sistema SMS poruka, koji će omogućiti prenos hitnih informacija, tj. tekstualno upozorenje o opasnosti i instrukciju o merama koje je hitno potrebno preduzeti kako bi se negativne posledice svele na minimum.

„Time će biti uspostavljen sveobuhvatni sistem ranog upozoravanja i obaveštavanja javnosti i on će biti dostupan najvećem broju građana. Svi mobilni telefoni koji se nalaze na baznoj stanici, na delu teritorije kojoj preti određeni rizik u smislu vanrednih situacija ili bilo čega drugoga, dobiće SMS poruku. Formirana je posebna radna grupa za uspostavljanje ovakvog sistema, koju uz MUP čine i predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija, zatim Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL, svih operatera mobilne telefonije, kao i svih relevantnih institucija Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, javnih vodoprivrednih preduzeća Srbije i ’Vode Vojvodine’ i Republički seizmološki zavod”, objasnio je Dačić.

Ministar je najavio da će sledeće godine započeti rad na implementaciji Cell Broadcast sistema, hibridnog sistema obaveštavanja kojim svi građani na svom mobilnom telefonu dobijaju poruku koja odmah uključuje alarm i upoznaje sa hitnom situacijom.

Ristić je istakao da je važno to što će ovim sistemom biti pokrivena teritorija cele Republike Srbije.

„Ali će moći, u datim okolnostima, bez bilo kakvih tehničkih smetnji, to obaveštenje da se pošalje i u okviru tačno određene geografske celine. Kada bude potrebno da se obaveštava čitava nacija, biće obaveštena čitava nacija. Tamo gde je potrebno da budu obavešteni građani samo u jednom regionu pogođenom određenom elementarnom nepogodom ili tehničko-tehnološkom nesrećom, biće obaveštavani SMS-om isključivo ti građani”, izjavio je Ristić.

Dodao je da će ovim sistemom, osim građana Srbije, biti uključeni i svi oni strani državljani koji su korisnici usluga stranih mobilnih operatora, a zadese se na teritoriji Srbije.

Naglasio je da uvođenjem ovog sistema Srbija ulazi u red onih evropskih zemalja koje imaju tu uslugu namenjenu svim građanima, kao i da Srbija intenzivno razvija i CBS, što će našu državu svrstati u svega četiri evropske zemlje koje će tokom 2025. imati CBS i SMS uslugu.

Ristić: Država neće tolerisati pozivanje na nasilje u medijima

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić rekao je juče da će država reagovati na sve one medije koji pozivaju na nasilje verbalno ili fizičko i da neće tolerisati nasilje ni prema kom građaninu Srbije, samim tim i prema nosiocima najviših državnih funkcija, preneo je Tanjug. Odgovarajući na to kako vidi izjavu predsednice Narodne skupštine Ana Brnabić da mediji pozivaju na ubistvo predsednika i da li je svestan koliko su ozbiljne posledice, Ristić je ukazao da svakodnevno postoje mediji koji pozivaju na rušenje države i na nasilje. Dodao je da u Srbiji u ovom trenutku ima više od 2.400 registrovanih štampanih i elektronskih medija. „Dakle, imamo pluralizam medija, pluralizam mišljenja. Uz pluralizam medija i pluralizam mišljenja potrebno je da imamo i odgovornost za ono što se iznosi u javnom prostoru. Postoje medije u našoj zemlji koji promovišu vršenje nasilja i omogućavaju pojedincima, svojim sagovornicima, gostima, da pozivaju na rušenje ustavnog poretka, da pozivaju na ubistvo građana Srbije, na nosioce najviših državnih funkcija”, kazao je Ristić. Prema njegovim rečima o toj temi se svakodnevno sa vlasnicima medija i urednicima razgovara.

(Politika)

 

Pročitajte više vesti

Selaković u Nišu: U planu je potpuna rekonstrukcija i adaptacija Narodnog pozorišta

Batut: U Srbiji 20 obolelih od groznice Zapadnog Nila, petoro u Beogradu

Pretplata
Obaveštenje
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Milan
24 dani pre

Bespotrebno, ili nas ocekuje neki nuklearni potres vi znate nesto sto mi ne znamo, ili bas treba onom seljaku u selu Pepeljevac koji nema ni telefon bas ce mu to znaciti..

Poslednji put izmenjeno 24 dani pre by Milan