Foto: 192.rs
U naučnom radu koji su nedavno objavili Dragana Đorđević, Ratko Ristić i drugi stručnjaci navodi se da ih je finansijski podržalo srpsko Ministarstvo nauke.

Naime, krajem jula je u onlajn-žurnalu Scientific Reports objavljen rad koji potpisuju hemičarka Dragana Đorđević, profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić i drugi stručnjaci poznati po protivljenju rudarenju litijuma, prenosi Vreme.

Taj rad su režimski mediji prećutali, a oni drugi ga citirali uz preterivanja da je objavljen u uglednom naučnom časopisu Nature, a ne na takozvanoj open access platformi koja pripada istoj grupaciji.

Tek, zaključak rada je istovetan onome što autori pričaju godinama – rudnik bi “ugrozio živote brojnih lokalnih zajednica i uništio izvore pijaće vode, poljoprivredno zemljište, stoku i imanja“.

Ispod rada stoji da je “istraživanje finansijski podržalo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije“.

U Springer Nature grupi, koja izdaje i ovaj naučni žurnal, za nedeljnik Vreme, odnosno za njihov njuzleter Međuvreme, kažu da autorima savetuju da precizno navedu ko finansijski pomaže istraživanja.

Ukazuju da je u ovom slučaju naveden broj ugovora, ali detalje ne znaju – upućuju na onog ko je dao sredstva. Ministarstvo nauke Srbije, međutim, nije odgovaralo na pitanja ovog nedeljnika.

(021)

Pročitajte više vesti

Brnabić: Litijum je pitanje nacionalne bezbednosti

Džefri Pajat: O rudniku litijuma odlučiće narod u Srbiji, SAD podržavaju stav vlasti

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare