Foto: 192.rs
Danas oko podneva izbio je novi požar na području Bileće, u rejonu Bukove Glave, gore bandere i niskonaponske mreže za naselja severozapadno od grada.

Vatra se širi velikom brzinom zbog visoke temperature i vetra. Na terenu su ekipe vatrogasaca koje prate kretanje vatre na izuzetno teškom terenu. Požarna linija duga je četiri kilometra, a vatrogasci očekuju dolazak dvadesetak pripadnika Oružanih snaga BIH.

Iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Bileća rečeno je za RTRS da je prilikom gašenja vatre došlo do trovanja vatrogasca koji je zbrinut u Domu zdravlja Bileća. Povređeni vatrogasac nije životno ugrožen, ali će iz preventivnih razloga biti prebačen u trebinjsku bolnicu.

Vršilac dužnosti direktora Civilne zaštite Republike Srpske Boris Trninić rekao je da na području Opštine Gacko postoji novo požarište. Trninić je istakao da je nezahvalno prognozirati kada će požari biti ugašeni, jer se situacija menja iz minuta u minut.

Požar na Podgorju saniran

Požar na području bilećkog sela Podgorja saniran je nakon dejstva dva helikoptara, izjavio je komandir bilećke Vatrogasne brigade Milan Šulović.

On je rekao da u pojedinim džepovima požara, nakon jučerašnjeg dejstva helikoptera, još tinja dim, ali ekipe vatrogasaca od jutros nisu na terenu jer je procenjeno da nema potrebe i da će se to samo ugasiti.

Požar se proširio i na područje sela Simijova, u izuzetno nepristupačnom području, gde takođe nije u potpunosti ugašen, a vatrogasci prate dalji razvoj situacije – rekao je Šulović u izjavi za Srnu.

Prema njegovim rečima, na području Bileće aktivan je i požar na planini Baba koji je izbio pre nekoliko dana, a meštani okolnih sela sprečili su širenje vatre na sela Hodžići i Meku Grudu.

U Bileći su juče posle podne dejstvovala dva, a pre dva dana tri helikoptera iz Srpske i Srbije na gašenju požara koji je zahvatio područja nekoliko bilećkih sela.

Još gori na zatvorenoj deponiji kraj Kotor Varoši

Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Kotor Varoš i njihove kolege iz Banjaluke i danas gase požar na divljoj deponiji u Duratovcima.

Starešina Teritorijalne vatrogasne jedinice Kotor Varoš Danijel Đurić rekao je da je požar zahvatio više od 10.000 kvadrata i da će teško biti stavljen pod kontrolu pre vikenda.

Plamen nije veliki, ali je problem što oblak dima stalno kulja i ne ide uvis, već se razleže. Površinski deo požara ćemo ugasiti, međutim problem je taj podzemni. Kad budu stvoreni uslovi, odnosno ugašena vatra na površini, ukoliko bude reč o manjoj dubini, onda ćemo to rešavati natapanjem, a ako bude veća moramo zasipati zemljom – istakao je Đurić.

Iz Komunalnog preduzeća “Bobas” naglasili su da je uzrok požara ljudski faktor.

Deponija je zatvorena još 2009. godine, inspektor je doneo rešenje da se tamo ne odlaže smeće nego da ga vozimo u Ramiće. Međutim, deponija nije sanirana i građani i dalje ilegalno odlažu tamo otpad. Svake dve godine najverovatnije neko potpali vatru na deponiji – rekao je direktor KP “Bobas” Slobodan Jurić za Srnu.

U blizini požarišta nema kuća.

(RTV)

Pročitajte još vesti

Dodik u Istanbulu okončao razgovore o izgradnji deonice autoputa Beograd – Sarajevo

Njujork tajms: Izrael je vojno postigao sve što je mogao protiv Hamasa u Gazi

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare