Foto: EPA-EFE/STRINGER

Talibanski vrhovni verski vođa izjavio je da je ta grupa transformisala Avganistan u zemlju utemeljenu na šarijatskom zakonu, u trenutku dok bivši talibanski pobunjenici obeležavaju treću godinu od dolaska na vlast velikom vojnom paradom u vazduhoplovnoj bazi Bagram kod Kabula.

“To je islamski sistem zasnovan na šarijatskom pravu koje se ovde primenjuje”, kazao je vrhovni vođa Haibatula Akundzada u poruci koju je preneo portparol talibanske administracije, javio je Rojters.

On je poručio da će Alahova volja i šarijat biti primenjivani dok god živi. Strane diplomate, akvisti za ljudska prava, kao i mnogi Avganistanci krive Akundzadino striktno primenjivanje šarijatskih zakona za brojne restrikcije obrazovanja, oblačenja i kretanja žena koje su uvedene poslednje tri godine.

Nakon povlačenja stranih snaga na čelu sa SAD posle 20 godina rata, talibani su ušli u Kabul 15. avgusta 2021. Talibani su povodom godišnjice održali veliku vojnu paradu sa opremom koja je nekada pripadala avganistanskoj vojsci, a koju su oni kasnije zaplenili.

Tri godine kasnije, talibani su poboljšali neke od ekonomskih indikatora kao što je izvoz, a prestali su i oružani sukobi, iako se povremeno nastavljaju napadi radikalnih pripadnika Islamske države u urbanim područjima.

Veliko smanjenje razvojne pomoći i restrikcije u bankarskom sektoru koje predvodi Vašington doprinele su, međutim, velikoj humanitarnoj krizi u zemlji, pri čemu je pomoć neophodna za više od polovine stanovništva da bi mogli da prežive.

Zapadne vlade navode da je svako povlačenje sankcija blokirano sve dok talibani ne promene svoj odnos prema pravima žena.

(RTV)

 

Pročitajte još vesti

Univerzitet u Beogradu među 500 najboljih na svetu na Šangajskoj listi, Harvard prvi

Lajčak: O mostu na Ibru razgovarati u okviru dijaloga kome posreduje EU

Premijer Vučević obišao Naučno-tehnološki park u Nišu

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare