Foto: Ministarstvo odbrane RF

Kako prenose ruski mediji, kompozicija “Saveznici, partizani Jugoslavije” predstavlja susret savezničkih snaga Jugoslavije, odnosno partizana i sovjetskih tenkovskih snaga. Skulptura simbolizuje prijateljstvo, uzajamnu pomoć i pobedu u Drugom svetskom ratu, oslobođenje Jugoslavije od okupacije nacističke Nemačke.

Kako je najavljeno iz Vlade, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin boraviće od 12. do 15. avgusta u radnoj poseti Rusiji. Održaće širok spektar sastanaka, a razgovaraće i sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Sergejem Šojguom i predstavnicima sektora bezbednosti, prenose ruski mediji.

Još jedan srpski ministar koji je na crnoj listi SAD poput Vulina boravi u zvaničnoj poseti Rusiji, ministar zadužen za međunarodnu ekonomsku saradnju Nenad Popović, koji je i predsednik srpskog dela srpsko-ruskog međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomske i naučno-tehničke saradnje, koji će se, prema najavi Vlade Srbije, sastati sa ministrom za ekonomski razvoj Rusije Maksimom Rešetnjikovim.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas na otkrivanju spomenika jugoslovenskim partizanima u Moskvi da su Srbi i Rusi sami izborili slobodu u Drugom svetskom ratu i da su slobodu doneli drugim narodima, ali oni narodi im nikada nisu oprostili oslobođenje od nacizma.

Foto: Ministarstvo odbrane RF

-Srbi i Rusi nikada nisu izabrali pogrešnu stranu istorije i ako sumnjate gde je sloboda, samo pogledajte gde su Srbi i Rusi. Naši preci su nas doveli na pobedničku stranu istorije i zato mi ne menjamo istoriju i ne dozvoljavamo onima koji se stide svoje istorije, rekao je Vulin, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

„Ne stide se zločina predaka, stide se svog poraza“, rekao je Vulin i pozdravio okupljene uz pozdrav jugoslovenskih partizana, „pozdrav koji je i danas istinit kao i tada, smrt fašizmu, sloboda naroda“.

(Ministarstvo odbrane RF)

Pročitajte još vesti

Bivši američki ambasador: Ukrajina prešla crvenu liniju, Putin će oštro odgovoriti

Elek: Kurtijeva namera nije otvaranje mosta, već tenzije i proterivanje Srba

U pomoć za gašenje požara u Bosni i Hercegovini stiže i helikopter iz Srbije

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare