Foto: instagram petarpetkovic.kim

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković saopštio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti protivpravno otvorio policijsku stanicu u Sočanici, u čisto srpskoj sredini i da je pretvara “u albansku bazu iz koje će njegove falange da zastrašuju srpski narod u Leposaviću”.

“Teror nad Srbima i gaženje Briselskog sporazuma postali su omiljena Kurtijeva disciplina. Nema šta Kurti da traži u Sočanici i da protivpravno otvara policijsku stanicu, jer tačka 9 Briselskog sporazuma kaže da policija na severu KiM mora da odražava etnički sastav srpskih opština”, naveo je Petković na društvenoj mreži X.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da je ta policijska stanica “u čisto srpskoj sredini, a Kurti je pretvora u albansku bazu iz koje će, pored drugih nelegalnih baza i ozloglašenih punktova, njegove falange da zastrašuju srpski narod u Leposaviću”.

Srpska lista: Otvaranje nelegalne policijske baze u Sočanici pojačava tenzije na severu KiM

Srpska lista je saopštila da otvaranje nelegalne baze tzv. kosovske policije u Sočanici, u čisto srpskoj sredini na severu Kosova i Metohije, ima za cilj nastavak podgrevanja tenzija na severu KiM i predstavlja još jednu provokaciju sa ciljem stvaranja nepodnošljivih uslova za život Srba.

Srpska lista ističe da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, nesposoban da za građane koji su glasali za njega otvori fabrike, autoputeve, inovacione centre ili moderne kliničko-bolničke centre, otvara još jednu nelegalnu policijsku bazu u kojoj će raditi Albanci, u čisto srpskoj Sočanici u opštini Leposavić.

Ukazuje se da Briselski sporazum, pa čak i ustav koji su usvojili Albanci, jasno ističe da u svim opštinama, pa i u onim sa srpskom većinom sastav policijskih jedinica mora da odražava etnički sastav stanovništva te opštine.

Srpska lista naglašava da svakoga dana imamo po neku provokaciju u organizaciji Kurtijeve stranke, da li je to namera da nelegalno i bez saglasnosti srpskog naroda otvori most, pa čak i u sukobu sa međunarodnom zajednicom, do toga da svoje aktiviste primorava i, kako se čuje u javnosti, finansira da posećuju sever Kosova i Metohije, jezero Gazivode ili severnu Kosovsku Mitrovicu.

“Sva njegova obećanja o boljem životu ostaju na papiru, a izbori dolaze, pa Kurti nastoji da umesto mira unosi nemir, umesto suživota donosi netrpeljivost, a umesto radnih mesta, i boljeg života građanima nudi neviđenu, patološku mržnju prema svemu što je srpsko. Ipak, verujemo da naše komšije Albanci vide sve ovo mnogo bolje od nas, te da im je svakim danom jasno da od ukidanja dinara, zatvaranja srpski banaka, neosnovanih hapšenja uglednih i poštenih Srba, njima nije i neće život biti bolji”, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas je, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjaljom Svečljom, otvorio policijsku ispostavu u Sočanici kod Leposavića.

(RTV)

Pročitajte više vesti

Koji lekovi se mogu koristiti tokom dojenja? Farmaceuti daju precizan odgovor

Zapadni mediji pišu da borbeni avioni F-16 već lete iznad Ukrajine, međusobni napadi na vazduhoplovne baze

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare