Foto: EPA (Matt Campbell)

Savet bezbednosti UN pozvao je na pojačanje diplomatskih napora kako bi se sprečio rat šireg obima na Bliskom istoku, nakon ubistava lidera militantnih grupa Hamas i Hezbolah.

Kina, Rusija i Alžir osudili su sinoć ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, koje je iranski ambasador u UN nazvao aktom terorizma, dok su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska istakle da Iran podržava destabilizujuće aktere u regionu.

“Bojimo se da je region na ivici sveopšteg rata”, rekla je u sredu zamenica predstavnika Japana u UN Šino Micuko i pozvala međunarodnu zajednicu da spreči takav sukob.

Fu Cong, kineski ambasador u UN, rekao je da je neuspeh u postizanju primirja u Gazi odgovoran za pogoršanje tenzija, prenosi Rojters.

Zemlje sa velikim uticajem moraju da izvrše veži pritisak i da rade energičnije da ugase plamen rata u Gazi, rekao je on.

Britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvord pozvala je na smirenost i uzdržanost, i ponovila poziv za hitan prekid vatre u Gazi.

Ona je napomenula da Izrael i Hamas moraju ponovo da se posvete mirovnom procesu koji bi rezultirao rešenjem za dve države, sigurnim Izraelom i suverenom palestinskom državom.

Put do mira mora biti kroz diplomatske pregovore. Dugoročni mir neće biti obezbeđen bombama i mecima, rekla je Vudvordova.

Robert Vud, zamenik američkog ambasadora u UN, pozvao je članove Saveta bezbednosti koji imaju uticaj na Iran da pojačaju pritisak na njega da prestane s eskalacijom sukoba protiv Izraela i drugih aktera.

Iranski ambasador u UN-u Amir Said Iravani rekao je da je Teheran dosledno pokazivao maksimalnu uzdržanost, ali da zadržava pravo da odlučno odgovori.

On je pozvao Savet bezbednosti da osudi Izrael i kazni ga sankcijama.

Zamenik predstavnika Izraela u UN Džonatan Miler pozvao je Savet bezbednosti da osudi Iran zbog podrške regionalnom terorizmu i poveća sankcije Teheranu.

“Odbranićemo se i odgovoriti velikom silom protiv onih koji nam nanose štetu”, rekao je Miler i pozvao svet da podrži Izrael.

Lavrov pozvao sve strane da spreče eskalaciju na Bliskom istoku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru sa vršiocem dužnosti iranskog ministra inostranih poslova Alijem Bagerijem Kanijem pozvao sve strane bez izuzetka koje utiču na situaciju u Pojasu Gaze i na Bliskom istoku da izbegavaju radnje koje bi mogle dovesti do dalje destabilizacije situacije.

“Lavrov je pozvao sve strane, bez izuzetka, koje utiču na situaciju u Pojasu Gaze i na Bliskom istoku u celini, da spreče akcije koje bi mogle dovesti do dalje destabilizacije situacije i dovesti do novih žrtava među civilnim stanovništvom”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi TASS.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, obe strane su izrazile osudu ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu i ukazale na izuzetno opasne posledice ovakvih akcija.

(RTV)

Pročitajte više vesti

Lavrov je pozvao sve strane da spreče eskalaciju na Bliskom istoku

Svetski dan borbe protiv raka pluća

Munjeviti rat na južnom Kavkazu: Rusko-gruzijski sukob počeo na današnji dan 2008. godine

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare