Foto: Sputnik / Lola Đorđević
Narodni poslanici na početku vanredne sednice postavljali su pitanja nadležnima, uglavnom o iskopavanju litijuma i narodnoj inicijativi o zabrani iskopavanja koju je potpisalo 38 000 građana, a koja je misteriozno “nestala” u zgradi Parlamenta.

Poslanik Robert Kozma iz Zeleno levog fronta pitao je predsednicu skupštine kada planira da postupi po zakonu i na dnevni red stavi narodnu inicijativu, što je po zakonu trebalo da se uradi najkasnije šest meseci nakon predaje peticije.

Koji je status narodne inicijative o zabrani iskopavanja litijuma i bora. Zahtevamo posebnu sednicu o toj temi, podneli smo dve prijave, protiv dvoje prethodnih predsednika skupštine zbog sakrivanja ove inicijative. Ona je primljena na pisarnici skupštine i gubi joj se svaki trag – rekao je Kozma.

Poslanik Ekološkog ustanka Goran Petković pitao je Ustavni sud zašto još nije rešio ocena ustavnosti plana o Jadru iz 2020. godine, ili ustavnost zakona o planiranju i izgradnji.

Dragana Rakić iz Demokratske stranke pitala je da li za Aleksandra Vučića, Anu Brnabić i Miloša Vučevića važi član ustava da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu.

Pitanje za Vučića, tvrdite da ne trčite pred rudu, a cela Srbija vidi da ste legli na rudu. Sa koliko procenata se piše vaša zainteresovanost za projekat Jadar – pitala je Rakić.

Ona je pokazala fotografiju na kojoj ministar Aleksandar Antić potpisuje ugovor sa Rio Tintom dok Brnabić stoji iza njega.

Pitala je i zašto nemački kancelar garantuje poštovanje ekološkig standarda i da li to znači da država Srbije to nije kadra.

Ana Ivanović iz grupe Mi snaga naroda pitala je da li se menja koridor puta u Lazarevcu, iako sve ide u prilog prethodnoj verziji, i da li se planira raseljavanje da se ne staje na put iskopavanju litijuma.

Takođe je pitala na osnovu kog akta je ministarka Dubravka Đedović Handanović potpisala sa EU memorandum o kritičnim sirovinama, ako Narodna skupština još nije usvojila strategiju o njihovom upravljanju.

Poslanici će nakon postavljanja pitanja započeti raspravu o 60 tačaka dnevnog reda.

(Beta)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare