Foto: Tanjug/Rade Prelić
Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigli su u Palatu Srbija, gde se održava Samit o kritičnim sirovinama tokom kog će biti potpisan Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu Srbije i Evropske unije u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila.

Memorandum će u ime EU potpisati potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, zadužen za Evropski zeleni dogovor. Među održivim (kritičnim) sirovinama, ključnim za zelenu i digitalnu tranziciju, nalazi se i litijum, čijim rezervama Srbija raspolaže.

Na Samitu će biti potpisano i Pismo o namerama sa nekoliko vodećih evropskih automobillskih koncerna, finansijskih institucija i proizvođača baterija, kao i srpskih preduzeća.

Na Samitu učestvuju i predstavnici Rio Tinta, automobilskih koncerna Stelantis i Mercedes, nemačke razvojne banke KfW, Evropske banke za obnovu i razvoj i proizvođača baterija ElevenES, EIT innoenergy i Inobat.

Ekološki aktivisti i predstavnici opozicije upozoravaju na posledice iskopavanja litijuma po životnu sredinu u slučaju realizacije projekta „Jadar“ i najavljuju nove protestne akcije.

Pretplata
Obaveštenje
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Simke
2 meseci pre

Tako su hrvati docekali Hitlera