Na današnji dan, 8. jula 1875. godine, rođen je Rodolf Arčibald Rajs, švajcarski kriminalista, forenzičar i profesor, koji je postao jedan od najvažnijih stranih prijatelja Srbije tokom Prvog svetskog rata. Rajs je rođen u gradu Hectingen, u Švajcarskoj, a njegovo ime se zauvek upisalo u srpsku istoriju zbog njegove izuzetne hrabrosti, pravednosti i posvećenosti istini.

Rajs je u Srbiju došao 1914. godine, na poziv srpske vlade, da istraži ratne zločine koje su Austrougarska vojska i njeni saveznici počinili nad srpskim civilima. Kao stručnjak u oblasti kriminalistike, brzo je stekao poverenje srpskih vlasti i postao jedan od ključnih istražitelja i svedoka u dokumentovanju stravičnih zločina.

Njegov rad i angažman u Srbiji nisu bili samo profesionalni; Rajs je duboko zavoleo srpski narod i zemlju. Tokom rata, ne samo da je prikupljao dokaze o zločinima, već je i sam često bio izložen opasnostima na frontu, deleći sudbinu srpskih vojnika i civila. Njegova knjiga “Čujte Srbi!” ostavila je neizbrisiv trag u srpskoj kulturi i istoriji. U ovoj knjizi, Rajs je izneo svoja zapažanja i kritike, ali i velike pohvale srpskom narodu, ističući njihove vrline i slabosti s ciljem da im pomogne u budućem razvoju.

Proveo je ceo rat u Srbiji. Sa srpskom vojskom prešao je Albaniju i Solunski front, nakon čega je sa Moravskim korpusom umarširao u oslobođeni Beograd. Posle rata je radio u tehničkoj policiji pri Ministartstvu unutrašnjih poslova Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca.  Njegov doprinos očuvanju istorijske istine i pravde, kao i njegov bezrezervni patriotizam prema Srbiji, učinili su ga nezaboravnim junakom u očima mnogih generacija Srba.

Arčibald Rajs je preminuo 8. avgusta 1929. godine u Beogradu, gde je i sahranjen na Novom groblju. Po njegovoj želji, njegovo srce je položeno na Kajmakčalan, mesto gde su vođene neke od najtežih bitaka srpske vojske tokom Prvog svetskog rata. Na ovaj način, Rajs je simbolično ostao uz narod koji je toliko voleo i kojem je posvetio svoje najplodnije godine.

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare