Foto: Samsung.com

SEUL – Radnici južnokorejskog tehnološkog giganta Samsung Electronics započeli su danas trodnevni štrajk tražeći veće plate i beneficije, rekao je predsednik sindikata. Štrajk bi mogao da utiče i na proizvodnju memorijskih čipova u kompaniji, koja je najveći svetski proizvođač memorijskih čipova.

Rukovodstvo Samsunga pregovara sa sindikatom od januara, ali sve strane nisu uspele da postignu zajednički jezik u pogledu poboljšanja uslova za odmor, bonusa i povećanja plata. Kompanija je u martu ponudila povećanje plata za 5,1 odsto, što je sindikat odbio.

„Štrajk je počeo danas“, rekao je predsednik sindikata Samsung Electronics Son Vu-mok francuskoj novinskoj agenciji AFP. On je dodao da je današnji generalni štrajk samo početak i izrazio uverenje da će uticati na proizvodnju.

Prema podacima sindikata, 5.200 zaposlenih učestvovalo je u protestu ispred fabrike u Hvasongu, južno od Seula.

Sindikat, koji ima više od 30.000 članova, ili više od petine ukupne radne snage kompanije, najavio je trodnevni štrajk prošle nedelje nakon što su pregovori sa menadžmentom propali.

Već u junu radnici su stupili u jednodnevni štrajk, što je bio prvi kolektivni odgovor te vrste u preduzećima u kojima decenijama nije bilo sindikata.

Poluprovodnici su vodeći izvoz Južne Koreje, procenjen na 11,7 milijardi dolara u martu, što je najviši nivo u skoro dve godine. Prema podacima Ministarstva trgovine Južne Koreje, on predstavlja petinu ukupnog izvoza zemlje, rezimirao je AFP.

Autor: SEEbiz

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare