Foto: X/Current affairs
Najmanje 15 policajca i pripadnika Nacionalne grade, nekoliko civila i sveštenik su ubijeni kada su naoružani napadači u nedjelju napali dvije pravoslavne crkve, sinagogu i policijski punkt u ruskoj regiji Dagestan na sjevernom Kavkazu, objavile su vlasti. Najmanje pet napadača je ubijeno u ovom incidentu.

Prema vlastima, najmanje 12 osoba je ranjeno u napadima koji su se dogodili u gradovima Derbent i Mahačkala u nedjelju, na blagdan Duhova koji slavi Ruska pravoslavna crkva.

Snimci objavljeni na društvenim mrežama i prikazane na ruskoj televiziji prikazuju nebo Derbenta, koji je dom drevne jevrejske zajednice u pretežno muslimanskoj regiji, ispunjeno dimom i plamenom nakon što je sinagoga zapaljena.

Vjerski objekti također su napadnuti u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana i njegovom najvećem gradu, udaljenom otprilike 125 kilometara, gdje je napadnut i policijski punkt.

Naoružani napadači otvorili su vatru na sinagogu i dvije pravoslavne crkve u Derbentu, kao i na policijski kontrolni punkt u Mahačkali, prenosi Hina. Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da je u napadu ubijen i pravoslavni sveštenik, a sinagoga i pravoslavna crkva su zapaljene.

Agencije javljaju da je u Mahačkali, upravnom središtu Dagestana, došlo do uličnih borbi.

Istraga napada

Nacionalni odbor za borbu protiv terorizma objavio je da je ubijeno pet napadača. Lokalne agencije pišu da ima i civilnih žrtava.

Za sada niti jedna organizacija nije preuzela odgovornost za napade. Dagestan je ruska pokrajina pretežito naseljena muslimanima na Kaspijskom jezeru. Objavljeno je da je otvorena istraga zbog “terorističkih djela”, bez dodatnih detalja.

Večeras su u Derbentu i Mahačkali nepoznati napadači pokušali destabilizirati društvo – poručio je dagestanski čelnik Sergej Melikov.

(Al Jazeera)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare