Foto: Grad Kragujevac

U Osnovnoj školi „Julijana Ćatić” u Stragarima kod Kragujevca otvorena je memorijalna soba posvećena Dušanu Miloševiću (1894–1967), prvom srpskom olimpijcu čije se takmičenje u Stokholmu 1912. godine umalo nije završilo tragično. Na cilju prve kvalifikacione trke na 100 metara Milošević se srušio od bolova u stomaku, a švedski lekari su u bolnici utvrdili da je bio otrovan arsenom. Nikad nije utvrđeno ko je to učinio, a u rodnim Stragarima ove godine održan je 13. memorijal „Dušan Milošević”, u znak sećanja na svestranog sportistu i rodoljuba kome su komunisti posle rata oduzeli imovinu.

Dušan Milošević je uz maratonca Dragutina Tomaševića iz Bistrice kod Petrovca na Mlavi bio član prvog olimpijskog tima Kraljevine Srbije na petim letnjim Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. Memorijal u Stragarima tradicionalno organizuje Udruženje „Dušan Milošević – prvi srpski olimpijac”, a pokrovitelj ovogodišnje sportsko-kulturne manifestacije, uz grad Kragujevac, bio je i Olimpijski komitet Srbije.

Navodeći da je ideja o memorijalnoj sobi potekla od Rvačkog saveza centralne Srbije i predsednika ove organizacije Đorđa Kalanovića, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki je istakao da se sećanjem na Dušana Miloševića održava duh olimpizma u Srbiji, ali i potencira životni put čoveka iz malog mesta koji je ostvario velike rezultate. Na to je ukazao i srpski olimpijski šampion iz 2016, rvač Davor Štefanek, promoter ovogodišnjeg Memorijala „Dušan Milošević”. U poruci koju je uputio deci iz Stragara, Štefanek je istakao da svi sportisti sanjaju o učešću na Olimpijskim igrama, te da sport, bez obzira na moguće neuspehe, ljude čini boljima.

Prema podacima Olimpijskog komiteta Srbije, Dušan Milošević je 20. maja 1912. pobedio u kvalifikacionoj trci na 100 metara u Košutnjaku, sa rezultatom od 12 sekundi koji mu je omogućio da obezbedi učešće na olimpijadi u Stokholmu te godine. U eliminacionoj fazi, 23. juna, Milošević je bio treći na 100 metara u svojoj kvalifikacionoj grupi sa rezultatom 11,6 sekundi, ali nije uspeo da se plasira dalje jer su u nastavak takmičenja išla po dvojica najboljih takmičara iz svake grupe.

No, to takmičenje i rezultati ostali su u senci događaja iz prve kvalifikacione trke koju je Milošević jedva završio. Na samom cilju naš sprinter se srušio od bolova u stomaku, od kojih se kasnije nekoliko nedelja oporavljao u bolnici u Stokholmu. Švedski lekari su utvrdili da je bio otrovan arsenom, ali policija nikad nije otkrila počinioca, iako je to tražio i Pjer de Kuberten, osnivač Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je Miloševića posetio u bolnici.

Posle Stokholma, Milošević se posvetio fudbalu, a u Beogradu je igrao za čuveni BSK, čiji je bio i jedan od osnivača. Prvi svetski rat Milošević proveo je u mađarskom logoru kao zarobljenik, dok je njegov kolega iz olimpijskog tima Dragutin Tomašević (1890–1915) umro na početku rata, posle teškog ranjavanja. U čast ovog olimpijca, u rodnoj Bistrici kod Petrovca na Mlavi održava se Memorijalna trka „Dragutin Tomašević”.

Posle olimpijade u Stokholmu Dušan Milošević se u Berlinu školovao za rudarskog inženjera, s namerom da preuzme vođenje očevog rudnika u Stragarima. U toj nameri je osujećen posle Drugog svetskog rata, kada su mu komunisti konfiskovali imovinu. Milošević je umro 1967. u Beogradu, gde je i sahranjen.

(Politika)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare