foto: Rosatom

Šesti blok bugarske nuklearne elektrane “Kozloduj”, zaustavljen je zbog tehničkih problema u hlađenju generatora – nenuklearnog dela bloka, a kako javlja bugarska telegrafska agencija nema promena u zračenju.

Ova elektrana čija je gradnja započela 1970. godine , izazivala je veliku zabrinutost od nuklearne katastrofe tokom svog radnog veka. U poslednjih dve godine kapaciteti rada bugarske nuklearke su se menjali zbog većih ili manjih kvarova, a današnji incident je nastao odmah nakon završetka zakazane godišnje popravke šeste jedinice reaktora.

Svojim geografskim položajem na 5 km od istoimenog grada na Dunavu, Kozloduj je udaljen svega nešto više od 150 km od Niša i oko 280 km od Beograda. U neobjavljenom članku američkog departmana za energiju iz 1995. godine , trebala se naći u top 10 najopasnijih svetskih reaktora.

U Kozloduju su dugo radila četiri nepouzdana reaktora od po 408 MW, koji su zatvoreni na inicijativu Evropske unije – reaktori 1 i 2 u decembru 2002, a 3 i 4 u decembru 2006. godine, a sada su aktivna dva, Kozloduj 5 i Kozloduj 6, izgrađeni 1988. i 1992. godine.

Kao najveći izvoznik struje na Balkanu, a treći u Evropi, Bugarska je u februaru ove godine konačno odustala od planova nuklearke Belene, ali je zato objavila da se sprema za izgradnju sedmog i osmog reaktora u Kozloduju.

 

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare