Foto: 192.rs
Kada dođe do požara, vatrogasac Zoran Stojanovski ističe da je najvažnije ne paničiti, već slediti uputstvo za ponašanje prilikom požara, kako biste se spasli u najkraćem vremenskom roku

 

Prva naznaka da je došlo do požara je miris dima. Najbitnije je ne paničiti i pokušati ugasiti početni požar. Morate imati preventivu u vidu PP aparata. Ako vidimo da to ne možemo, zovemo vatrogasce na 193 i tad počinjemo spašavanje, tačnije evakuaciju svih ukućana iz prostorije – rekao je vatrogasac Zoran Stojanovski za Prva TV i dodaje:

– Najbitnije je tada ne paničiti, druga stavka, otići do glavnih prekidača i isključiti struju, a potom krenuti sa PP aparatom u gašenje tog početnog požara i krenuti dalje u evakuaciju i pozvati vatrogasce. Čak i ako uspemo da ugasimo požar, poželjno je pozvati vatrogasce –

Ističe i da je mnogo lakše ugasiti nastali požar u kući, nego što je to slučaj u stambenoj zgradi.

 Kada smo u kući, razvodni ormarić nam je blizu i mnogo ćemo brže i efikasnije ovo uraditi, u zgradi do nije isto, pogotovo ako živimo na osmom spratu. Važno je uključiti komšije i znati preventivu, gde nam stoji PP aparat – kaže Stojanovski.

Preventivne mere

Požar je realna opasnost u kojoj pored materijalne imovine možete izgubiti i život. Nemojte dozvoliti da vam se dogodi, obezbedite se na vreme! Kako bismo sprečili nastanak požara, od velike je važnosti da poštujete sledeća pravila:

– Ne ostavljajte šporet uključen bez nadzora;
– Nemojte pušiti cigarete u krevetu;
– Redovno proveravajte elektroinstalacije, grejna tela i sisteme;
– Držite upaljače i šibice dalje od dece;
– Nemojte koristiti grejna tela na gas ili sa otvorenim plamenom (kamine) u prostorijama koje     imaju slabu ventilaciju.

– Iz podruma, garaža, tavana i slično, uklonite sve uskladištene zapaljive stvari, poput starih časopisa, kutija od farbi, razređivača, kao i starog nameštaja, garderobe itd.
– Protivpožarna stepeništa i prolaze redovno čistite i obavezno održavajte prohodnim, jer to vam je najčešće jedini bezbedni put i način da sačuvate svoj život i život vaše porodice.
– Prekontrolišite vašu vatrogasnu opremu: protivpožarne aparate, creva, hidrante, i održavajte ih u ispravnom stanju.
– Naučite da pravilno koristite (aktivirate) protivpožarni aparat i podučite svoje ukućane, jer u slučaju požara nećete imati vremena da pročitate uputstvo za upotrebu na nalepnici aparata.
– Naučite decu da u slučaju požara pozovu vatrogasno-spasilačke jedinice na broj 193.

Ukoliko primetite požar ili osetite miris dima u vašem stanu ili zgradi, pozovite vatrogasnu službu i nikada nemojte pretpostavljati da je neko to već učinio.

Informer.rs

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare