U svetu gradnje poslednjih godina, aktuelan je trend davanja imena zgradama, pa tako pored klasičnih imena poput “Residence”, “Luxury”, “Garden” ili “Park”, neki od investitora dosetili su se i nekih kreativnijih imena, a kada je reč o starim zgradama, one su svoje “nadimke” dobijale od naroda. Mi vam donosimo neobična imena zgrada u Srbiji.

Lastavice Novi Beograd

Kada je reč o novim kompleksima, od mnogih bezličnih imena zgrada, izdavaja se ime “Lastavice”, za kompleks zgrada u Ulici Jurija Gagarina na Novom Beogradu. Iako po izgledu ne odskaču puno od modernih zgrada koje niču po našim gradovima, investitor Češka kompanija Urban Developers and Investors (UDI) odlučila je da pažnju privuče imenom. Ove “Lastavice” sletele su u novobeogradski blok 58 u neposrednu blizinu TC Delta City

Beobuild.rs

Smallville Kragujevac

Jedan od stambenih kompleksa neobičnog imena, izgrađen je pre više od deset godina u Kragujevcu i nosi ime Smallville (Smolvil) po gradu u kom je živeo Supermen. Premda je ovo bila verovatna inspiracija investitoru kompaniji Nelt, ali je verovatno ideja došla i od imena starijeg beogradskog brata, kompleksa Belvil. Smallville je smešten na kragujevačkom Bulevaru kraljice Marije u neposrednoj blizini TC Big Fashion Kragujevac

Skyscraperscity.com

Pegla (Delta Iron) Novi Sad

Kompanije Delta Realestate, najavila je gradnju novog poslovnog komplesa u blizini nekadašnjeg marketa Tempo, odnosno pored budućeg Mega Maksija, a na mestu hladnjače, propalog preduzeća Centroslavija u Tekelijinoj u Novom Sadu. Investitor se za ovo ime odlučio zbog oblika same zgrade koja podseća na ogromnu peglu. Ovaj veliki kompleks trebalo bi da počne da se gradi ove godine i potpuno će promeniti ovaj deo Novog Sada koji je do sada bio ruglo. Imaće preko 42.000 kvadrata kancelarija i podzeme parkinge. Inače Delta je već duži niz godina vlasnik ovog placa, a pre nekoliko godina jedan deo placa prodat je kompaniji Lidl koja je ovde izgradila jedan od svojih pet novosadskih marketa.

Delta Realestate

Televizorke Novi Beograd

“Televizorke” su svima već dobro poznate zgrade u bloku 23, pored autoputa na Novom Beogradu. Njihov neobičan izgled prosto je nemoguće ne primetiti kada se prolazi autoputem kroz Beograd, a svoj popularni naziv dobile su zbog čudnog rešenja koje je arhitekta izabrao za izgled prozora, koji podsećaju na stare televizore. Ovaj kompleks zgrada građen je tokom sedamdesetih godina u vreme najveće ekpanzije Novog Beograda, ali ni danas one nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a ljudi ih jednostavno ili vole ili ne vole.

Keith Brown

Crvenkape Novi Sad

Kao i novobeograske “Televizorke” i novosadske “Crvenkape” dobile su ime zbog svog izgleda. Ove zgrade koje zbog svoje visine i položaja predstavljaju reperne tačke Limana 4, ujedno su i svojevrsna kapija celog naselja Liman. Ova tri solitera koja “drže leđa” jedan drugom već više od 30 godina, ime su dobile zbog specifičnog krova crvene boje koji izgleda kao da im je neko nadenuo kape. Inače novosadski urbanisti su ceo tadašnji Bulevar Avnoja, a današnji Bulevar cara Lazara isplanirali sa nekoliko repernih tačaka, pa solitere u triu možemo videti na uglu sa Balazakovom, kao i na uglu sa Fruškogorskom ulicom. Ipak samo se “Crvenkape” koje su poslednje i završene, izdavaju po specifičnom izgledu.

Gradske Info
6 Kaplara Novi Beograd

Izleda da Novi Beograd prednjači na ovoj listi, pa tako osim “Televizorki” i “Lastavica” imamo “6 kaplara”. Spuštajući se polako Brankovim mostom, dok vam iza leđa ostaje stari Beograd, polako se na horizontu pojavljuje “6 kaplara”, koji kao tvrđava čuvaju ulaz u Novi Beograd. Ove zgrade koje su građene za vojna lica, zbog svog stava i mirnoće koju drže kao postrojeni vojnici, dobile su naziv “6 kaplara”. Narod je dao ime, a gradski oci su ga prihvatili skoro kao zvanično pa se i stajalište gradskog prevoza upravo zove tako “6 kaplara”. Ono po čemu ih takođe mnogi upamte je činjenica da se oko reklame na njihovim krovovima otimaju najveće domaće i svetske kompanije.

Milan Marić
Karingtonka ili Kuvajćanka Novi Sad

Gradnja zgrade NIS-a na Bulevaru oslobođenja u Novom Sadu započeta je još 1989. godine. Zbog inflacije i ratnih dešavaja u Jugoslaviji gradnja je stala početkom devedesetih godina.  Zbog izgleda i velelepnosti građani su je prozvali “Karingtonka” ili “Kuvajćanka”. Iako je stara skoro 30 godina, ova zgrada i dalje važi za jedan od najmodernijih objekata u Novom Sadu, a njenom izgradnjom počela je transformacija Bulevara oslobođenja u poslovno-finansijski distrikt grada. Objekat je zvanično završen 1998. godine. Arhitekta Aleksandar Keković kaže da je zgrada metafora kapije, i da bi ona bi sa krilima trebalo da asocira na otvorena vrata. Postojali su planovi da zgrada poseduje i svoj tržni centar, ali se od te ideje odustalo, a na placu pored, 2007. godine nikao je TC Merkator.

Vodotoranj Zrenjanin

Može se reći da je ironija, što Zrenjanin koji već godinama muči muke sa pijaćom vodom, u centru grada ima zgradu po imenu “Vodotoranj”, iako biste na prvu pomislili da je reč o građevini koja služi za vodosnadebanje, ova najviša Zrenjaninska zgrada, dobila je ime po specifičnom izgledu poslednjeg sprata koji izgleda kao ogroman rezervoar za vodu.
Vodotoranj je pre desetak godina doživeo rekonstrukciju. Zgrada je inače podignuta po projektu arhitekte Borka Novakovića, a na njenom mestu se prethodno nalazila zgrada nekadašnje gradske kuće iz prve polovine 19. veka

Volimzrenjanin.com

Uskoro nastavljamo sa predstavljanjem građevina sa neobičnim imenima, a čekaju vas “Ipsilon”, “Toblerona”, “Grozd” i još mnogi drugi. Ostanite uz 192.

Nikola Bilić

Pretplata
Obaveštenje
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Max
4 meseci pre

Bombona vrnjačka banja