Foto: Anđelko Vasiljević

Zakonske izmene predložila 184 poslanika vladajuće koalicije i NPS-a, ZLF-a, Ekološkog ustanka, NLS-a, DS-a i PSG-a, a protiv su SSP, Srce, Zajedno, NADA i „Mi – snaga naroda, dr Branimir Nestorović”

Raspravu o izmenama Zakona o lokalnim izborima, kojima se omogućava istovremeno održavanje lokalnih izbora s beogradskim 2. juna, poslanici vlasti i opozicije u Skupštini Srbije iskoristili su juče za međusobne uvrede. Pričalo se o „krađi izbora”, ali i o svemu što je kome palo na pamet, a najmanje o zakonu. Vladajuća koalicija, kao i deo opozicije, koji su i predložili izmene, najavio je podršku zakonu, dok su opozicione SSP, Srce, Zajedno NADA i „Mi – snaga naroda, dr Branimir Nestorović” protiv ovakvih izmena.

Izmene su predložila 184 poslanika iz vladajuće koalicije i opozicionari iz NPS-a, ZLF-a, Ekološkog ustanka, NLS-a, DS-a i PSG-a, a obrazložio ih je Milenko Jovanov (SNS), koji je kazao da se njima omogućava da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana – 2. juna. Istakao je da su predložene izmene posledica razgovora predstavnika poslaničkih grupa prethodnih nedelja, zajedno s nevladinim sektorom. Kazao je: „Ovo nije naš predlog, formalno jeste naš, ali faktički je predlog opozicije.”

Zdravko Ponoš (Srce) rekao je da skupština zaseda zato što su „izbori u decembru pokradeni” i dodao: „Izgubljeno je dragoceno vreme. Niste bili spremni na popravljanje uslova kako bi to uradili elegantnije i brže i na zadovoljstvo i nas i građana. A niste zato što na vlasti možete da ostanete samo u nefer izborima i krađi izbora. Zasedamo zato što je Srbija u dubokoj političkoj krizi, a ova rasprava je neće izvući iz tog stanja.”

Milenko Jovanov (SNS) mu je odgovorio čitanjem stenograma njegovih ranijih govora i naveo: „Upravo Ponoš je rekao da je spajanje izbora jedna od najvažnijih stvari, jer sprečava malverzacije. Kad prihvatite sve zahteve onda kažu na izbore nećemo da izađemo. Ali u opoziciji se sad dešava prestrojavanje, a mi jesmo promenili stav, ali radi postizanja kompromisa. Njima je propao plan jer su se nadali da vlast neće prihvatiti zahteve, pa neka sad oni objašnjavaju što su promenili stav.”

Radomir Lazović (ZLF) kazao je: „Mi smo odgovorni ljudi, koji pokušavaju da nađu izlaz iz situacije u koju nas je vlast uvela. Vlast se pravi kao da je ovo neka normalna izmena zakona, a vi ste 17. decembra sve učinili da biste formirali vlast u Beogradu i niste uspeli. Ceo svet je video krađu koju ste izveli. Na nama je da je sada zaustavimo. Da se vi pitate, ništa ne biste menjali. Ustuknuli ste zato što ste se zaigrali, pokrali ste previše, ali ako mislite da ćemo vam bez borbe prepustiti jednu ulicu, jedan grad, prevarili ste, borićemo se.” Navodio je kako su se naši preci borili u Prvom i u Drugom svetskom ratu, „iako je bila neravnopravna borba”.

Milenko Jovanov (SNS) mu je odgovorio: „Ovaj zakon donosimo zato što smo se tako dogovorili, a ne zato što su izbori pokradeni. Ako su izbori pokradeni, onda su oni saučesnici u krađi, jer su uzeli mandate, kancelarije, pa ne bi oni ništa od toga uradili, jer su časni. Izbori nisu pokradeni. Što se tiče Prvog svetskog rata, pa oni su u Strazburu tražili ono što je Srbija onda odbila – međunarodnu istragu, da se odrekne od svog suvereniteta. To što pokušavate da opravdate ovaj potpis na zakonu, razumem, jer kampanja ide.”

Kasnije je i Dobrica Veselinović (ZLF) pričao o borbama u Prvom i Drugom svetskom ratu, a Brnabićeva ih je zamolila da ne poredi beogradske izbore sa ovim ratovima, „to vređa sve žrtve u tim ratovima”. Kazala je: „Niti ste vi oslobodioci, niti su ovi drugi okupatori.” Lazović je replicirao, rekavši da „ovo nije vređanje, samo pominjemo slavne borbe”. Brnabićeva je kazala: „Znači ova težina krize je jednaka bombardovanju Beograda 1945. godine. Hvala vam na tome.”

Jelena Pavlović (Mi – snaga naroda, dr Branimir Nestorović) najavila je da ova poslanička grupa neće glasati za izmene zakona jer „izbori nisu stvar kompromisa, oni služe da se čuje glas građana”. Kazala je da su protiv i zato što su suviše kratki rokovi da se prikupe i overe potpisi, a „osim toga, predsednik Srbije je i dalje u nazivu liste, što ne bi trebalo da bude, nema ni medijske slobode”. Kazala je: „Da bi uopšte pričali o bilo kakvim fer izborima, trebalo je produžiti rok za skupljanje potpisa. Izbori će biti još teži i nepošteniji.” Milenko Jovanov (SNS) odgovorio joj je da je „licemerno tražiti od Aleksandra Vučića nešto što se ni od koga nije tražilo, ni od Koštunice, ni od Tadića, ni od koga”. Dodao je: „A zašto se to traži? Zato što ga narod hoće. Pomalo je degutantno da o celoj situaciji govore oni koji su nas u nju i uveli.”

Miloš Jovanović (NDSS) rekao je da njemu ne smeta da Vučić bude nosilac liste, „niti je to opozicija ikada tražila, ljudi nema kompromisa kada se govori o slobodi izbora, kada se brane demokratija i nacionalni interes”. Kazao je da smo „došli u situaciju da Aleksandar Vučić predstavlja glavnu pretnju i demokratiji i nacionalnom interesu”. Pitao je „kolege iz opozicije znaju li šta su uradili kad su pristali da izađu na izbore, na pamet mi ne pada da učestvujem u Hilovim i Vučićevim izborima”. Govorio je o KiM, nazvao predstavnike vlasti kukavicama, kazao da su „izdali sve što su mogli”, a naveo je da je „ovlašćeni predstavnik vlasti (Jovanov) nekad bio u DSS-u, pa ko je tako nešto radio nego poturica”. Dodao je: „Jeste malo šibicari i ušićarili, ali nemojte da se radujete, niste pobedili.”

Milenko Jovanov (SNS) odgovorio mu je da „koliko god francuska pudlica glasno laje, ostaje pudlica”. Govorio je da Jovanović ima rezervnu državu Francusku, čiji je državljanin, da ga nije bilo u Srbiji ni kad je Srbiju NATO bombardovao, ni kad su Albanci izvršili pogrom nad Srbima na KiM 2004, da tada nije pozivao u rat, iako je bio vlast, a „sada bi da neko ratuje, a on bi opet otišao u Francusku”.

Dragan Đilas (SSP) kazao je da će SSP glasati protiv zakona „jer on ne otklanja nijednu nepravilnost zabeleženu na izborima”. Istakao je: „Nama su promene u Srbiji važnije od nekoliko stotina odborničkih mesta ili pobeda u nekoliko centralnih beogradskih opština. Mi se ne bavimo politikom, ne trpimo linč kojem smo izloženi, maltretiranje nas i naših članova porodice zarad nekoliko odborničkih mesta, vlasti na Vračaru i u Starom gradu. Mi se politikom bavimo da bismo doprineli da u našoj zemlji bude bolje.” Kazao je da su izbori u decembru bili nelegitimni, a onda, kako je rekao, prevodio izveštaj ODIHR-a sa srpskog na srpski, navodeći da tu piše da su izbori pokradeni, „ništa se nije promenilo, osim što su zakon zajedno potpisali SNS, NPS, ZLF, PS, SPS, EU, JS, PUPS i PSG”.

Milenko Jovanov (SNS) osvrnuo se na prevod sa „srpskog na srpski”, rekavši da „ima mnogo onih koji su njihove teze potvrditi, to su Šider, Šenah, Fon Kramonova, Grot, Juratović, Rot, i tu se otprilike spisak završava, sve veliki prijatelji ove zemlje i poštovaoci ovog naroda, alal vam ekipa kojoj ste se priključili”.

Miroslav Aleksić (NPS) rekao je da je vladajuća većina potrošila mnogo vremena u razgovoru o izbornim uslovima i da je dogovor trebalo da bude postignut mnogo ranije, ali da je ipak napravljen pomak i da oni „neće predati Beograd bez borbe”.

Branko Pavlović (Mi – glas iz naroda) kazao je da će oni biti uzdržani, ali se i osvrnuo na predloge Miloša Jovanovića i Dragana Đilasa o donošenju Ustavnog zakona, rekavši da je to nemoguće, jer nismo doneli novi Ustav i da ne razume takve predloge. Istakao je da su štetni potezi vlasti, ali da opasnost dolazi od Zapada: „Mi načelno nismo protiv Zapada, već protiv Zapada koji nema dobre namere. Ja ne razumem kako treba da rušim Vučića tako što ću da govorim da se Srbija odrekla Kosova – kakav je to patriotizam? Domaći problemi treba da se rešavaju na domaćoj sceni.”

Aleksandar Jovanović Ćuta (EU) pričao je o litijumu, „Rio Tintu”, KiM, ali i o prisustvu američkog ambasadora Kristofera Hila na dijalogu vlasti i opozicije, koji je „doveden da sluša naša interna pitanja”. Kazao je da je Hil „bio tu, ne zato što je zainteresovan za demokratiju, nego da obezbedi da njegove firme dobijaju poslove bez tendera, kao ’Behtel’, ili ovaj Kušner koji će na mestu stradanja, Generalštabu, da zida hotele”. Dodao je: „Mi smo odlučili da idemo na izbore, bez obzira na to što znamo s kakvim se neprijateljem suočavamo. Kakav ste sve talog smestili u svoju koaliciju – to je tragedija, apsolutna agonija, zato pozivam građane da izađu na izbore, pa da neke od vas pošaljemo u zatvor, a neke u istoriju.”

Predsednica parlamenta Ana Brnabić ga je jednom upozorila da se „makar malo drži dnevnog reda”. Na kraju mu je rekla da se nada da će znati da ceni njenu tolerantnost i fleksibilnost jer „to ide u prilog kulturi dijaloga”. Osvrnula se i na primedbe o ambasadoru Hilu, rekavši da ne zna što zaboravlja prisustvo drugih ambasadora i dodala: „Pozvala sam ih zbog transparentnosti. Znam da svi posle sastanaka trčite u te ambasade da im prepričate šta je bilo, pa sam htela da sami čuju. Jedino što vam smeta je što su oni bili na sastanku, pa ste izgubili mogućnost da im prepričavate. Što se tiče tzv. Kosova u Savetu Evrope, drugima se obratite, oni su potpisali, ovi vaši dojučerašnji koalicioni partneri, da Kosovo bude ne samo u Savetu Evrope nego da što pre bude članica Evropske unije.”

Milenko Jovanov (SNS) rekao je da, „radi građana”, mora da kaže da je Jovanović potpisao izmene zakona, a „ovo što sad govori tiče se neke opozicione priče o tome ko je prava opozicija, nama su svi oni naši, ništa tu ne bih menjao”.

Srđan Milivojević (DS) kazao je da „ovako izgleda kad vlast uhvatite u krađi – na naš jezik činjenica odgovaraju uvredama”. Kazao je: „Kad niste hteli milom, sad morate da postignete dogovor silom. Sad biste hteli neko jedinstvo, nema mosta na kome se mogu ujediniti dobro i zlo. Svi znaju da su izbori pokradeni. Uhvaćena u krađi antidržavna koalicija predvođena Kurtijem i Vučićem odlučila je da sve, pa je dao i tablice i članstvo Kosova u SE. Toliko vam je sve krenulo naopako da će neki da dobiju košulje s kopčanjem na leđima, neki prugaste. Biti na slobodi za vas i Vučića, znači biti na vlasti.” Brnabićeva ga je upozorila da ne širi mržnju, a Milivojević je rekao da sve čini iz ljubavi – „ja baš volim da Vučić odgovara”.

(Politika)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare