Foto: N1

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić izjavio je za N1 da opiranje vlasti da svi lokalni izbori budu održani u jednom danu, potvrđuje da režim ima nameru da radi ono što je radio na izborima u decembru – da premešta birače kako bi promenio izbornu volju građana. Apelovao je na vlast da u narednim danima promeni svoju odluku.

Aleksić je za N1 u holu Doma Narodne skupštine, nakon što je današnja sednica skupštinskog Kolegijuma završena bez dogovora, izjavio da će opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ i NADA danas imati sastanak, i krenuti u „razradu svega onoga što nas čeka u narednom periodu“.

„Što se nas tiče ova priča je završena. To se može samo posmatrati iz ugla da vlast možda u narednim danima, promeni svoju odluku, i odluiči da raspiše sve izbore u jednom danu“, rekao je Aleksić.

Održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu je, prema njegovim rečima, jedina opipljiva stvar koja može uticati na sprečavanje krađa i nepravilnosti koje smo imali na izborima u decembru.

„Ako ponovo budu seljakali ljude u Beograd, a posle na jesen, kako ona kaže da će biti lokalni izbori, iz Beograda u ta druga mesta, onda samo mi upadamo u njihov igrokaz. Imamo obavezu prema građanima Srbije da ne dajemo legitimitet krađi izbora“, poručio je.

Komentarišući izjavu Ane Brnabić da ne želi da čini nedemokratski presedan, Aleksić je podestio da opozicija samo traži izmene Zakona o lokalnim izborima tako da se rok za njihovo raspisivanje produži sa 120 na 150 dana.

„A, verovatno je demokratski presedan kada su naterali 65 predsednika opština i gradonačelnika da podnesu ostavke kako bi izbori bili održani u decembru“, rekao je Aleksić ističući da je nemoguće da su svi oni podneli ostavke iz ličnih razloga, kako je to prethodno navela Brnabić.

On je apelovao na donosioce odluka u vlasti da u narednim danima promene svoju odluku o lokalnim izborima.

„To znači da ćemo mi sesti ponovo za sto, i onda bi to ličilo na neku normalizaciju političke scene, i naše učešće i izlazak na izbore 2. juna“, uverava Aleksić.

Ukoliko se to, pak, ne desi, Aleksić je poručio da će svako iči svojim putem i da opozicija neće učestvovati u daljoj implementaciji preporuka ODIHR-a i „razradi bilo čega“.

„To je onda na njima, neka se igraju sami“, zaključio je predsednik Narodnog pokreta.

Izvor: N1

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare