Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruski lovac MiG-31 sprečio dva američka bombardera da naruše granicu Ruske Federacije.

– Iznad Barencovog mora otkriven je vazdušni cilj koji se približava državnoj granici Rusije. Da bismo identifikovali vazdušni cilj i sprečili narušavanje ruske državne granice, MiG-31 lovac iz sastava dežurnih snaga protivvazdušne odbrane dignut je u vazduh – navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Dodaje se da je posada ruskog aviona identifikovala vazdušnu metu kao dva američka strateška bombardera B-1B.

– Kako se MiG-31 približavao, američki avioni su promenili kurs leta, okrenuli se i potom se udaljili od ruske granice – navode iz ruskog ministarstva.

Raketa ušla u vazdušni prostor Poljske

Rano jutros jedan ruski balistički projektil je uleteo oko dva kilometra u vazdušni prostor Poljske, da bi nastavio svoj let prema cilju u Ukrajini, izjavio je portparol poljske vojske.

Poljska sada traži objašnjenje od Rusije.

U saopštenju se dodaje da je ruski projektil ušao u poljski vazdušni prostor u blizini grada Oserdova (Lublinsko vojvodstvo), kao i da je vojnim radarskim nadzorom ustanovljeno da je u poljskom vazdušnom prostoru proveo 39 sekundi.

Rusija je u nedelju lansirala 57 projektila i bespilotnih letelica na Ukrajinu, uključujući Kijev i zapadni ukrajinski region Lavov, rekli su službenici. Rusija već danima bombarduje Ukrajinu, a Moskva te napade opisuje kao osvetu za ukrajinske napade tokom nedavnih ruskih predsedničkih izbora.

Oružane snage su ranije saopštile da su poljski i saveznički avioni bili aktivirani tokom napada kako bi se obezbedila sigurnost vazdušnog prostora Poljske. Poljska vojska krajem decembra otkrila je povredu svog vazdušnog prostora ruskom raketom.

(Tanjug)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare