Foto: T. Schneider / Shutterstock.com

Veštačka inteligencija predstavlja jednu od najbrže rastućih oblasti u tehnološkom sektoru, a Nvidia trenutno dominira na tržištu hardvera namenjenog AI. Međutim, mnoge kompanije koje se bave razvojem veštačke inteligencije, uključujući i OpenAI, teže ka stvaranju sopstvenih rešenja kako ne bi zavisile od hardvera drugih proizvođača. Prema izveštaju sajta Tom’s Hardware, OpenAI trenutno vodi pregovore o proizvodnji sopstvenih procesora za AI, što bi moglo znatno da promeni trenutnu dinamiku na tržištu.

Planirani procesori, poznati kao Neutral Processing Units (NPU), specijalizovani su za zadatke vezane za veštačku inteligenciju i biće implementirani u računarima namenjenim AI. Slično tome kako grafički procesori (GPU) olakšavaju CPU-u obradu grafičkih zadataka, NPU će biti specifično dizajnirani za procesiranje zadataka vezanih za veštačku inteligenciju.

Ako OpenAI uspešno realizuje ovaj plan, verovatno će početi sa zamenom Nvidia hardvera svojim čipovima, nakon čega bi mogao da ponudi prodaju ili iznajmljivanje svog hardvera kompanijama zainteresovanim za pružanje usluga veštačke inteligencije.

Iako je malo verovatno da će hardver sa brendom OpenAI biti dostupan u prodavnicama za krajnje korisnike, ovakav razvoj događaja nije nemoguć.

Nvidia je postala treća najvrednija kompanija u SAD-u zahvaljujući “zlatnoj groznici” AI, prestigavši Amazon i Alphabet (vlasnika Google-a), i zaostajući samo za Microsoft-om i Apple-om. Ovo je rezultat njene dominantne pozicije u sferi AI; kompanije koje su želele da se bave AI obično su kupovale Nvidia hardver, uključujući i OpenAI i Microsoft-ove AI poduhvate.

Iako kompanije sada žele da izbegnu zavisnost od Nvidia hardvera i kreiraju sopstvena rešenja, to ne znači kraj za ovog giganta grafičkih procesora. Nvidia je odgovorila na ovaj preokret lansiranjem sopstvenog AI chatbota pod nazivom Chat With RTX, koji koristi GPU-ove postojećih sistema za pružanje odgovora bez potrebe za internetom. Stoga, iako Nvidia može eventualno izgubiti svoj čvrst stisak na tržištu AI hardvera, ona je daleko od toga da bude izbačena iz trke.

(Telegraf.rs)

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare