U prethodnih dve godine pređašnja popularnost kriptovaluta je opala pojavom recesije nakon pandemije i rata u Ukrajni. Ipak nakon blagog oporavka svetske ekonomije javlja se sve veća popularnost za kriptovalutama, a kao pionir i najznačajnija kriptovaluta, Bitcoin je krenuo u nove pohode, pa tako trenutno vrednost jednog novčića ove valute iznosi negde oko 67.110,00 dolara dok je istorijski najveća vrednost zabeležena na 68.785,95.

Ono što privlači još veću pažnju je porast deonica Coin Base-a, najveće menjačnice ovog tipa na svetu, za čak 65%.

Kako je to bio trend u prošlosti, porastom trgovine bitcoina raste i potražnja za alternativnim novčićima, pa je tako i druga najpoznatija kriptovaluta Etherium porastao za 61% u poslednjih mesec dana.

Ograničavajuća okolnost za trgovce Bitcoina je proizvodnja novih tokena, koja se dobija takozvanim “majnovanjem”, a količina novih tokena koji se proizvedu na dnevnom nivou je oko 900. Za “obične trgovce”, ovo predstavlja otežavajuću okolnost jer su im glavni protivnici koorporacije koje se bave trgovinom, a podaci od prethodnih mesec dana ukazuju da upravo takve korporacije kupuju čak 1500 tokena dnevno, što iznosi negde oko 100 miliona dolara ulaganja na dnevnom nivou.

Kriptovalute su sada već dobro poznati činilac svetske ekonomije, i nisu nešto što treba olako shvatati, a u prilog tome govori da je Bitcoin proslavio svoj 15. rođendan 9. januara ove godine i time pokazao kako i nakon 15 godina ni približno ne gubi interesovanje svetske publike.

192.rs

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare